söndag 28 december 2008

Spotify

Jag hade ingen lust att tigga som ett barn för en invite till Spotify så jag registrerade mig helt enkelt en månad, för 99 kronor. Skillnaden mellan betalvarianten och den gratisversion som kräver att man får en invite är att man slipper all reklam (ett reklaminslag hörs annars ungefär en gång i halvtimmen och är av någon anledning oftast på norska). Jag är helt klart imponerad av utbudet och ljudkvalitén (256 kb/s) och upplägget känns lättmanövrerat och snyggt med uppenbara lån från iTunes. Det finns också ett integrerat stöd för last.fm som jag uppskattar. För det första känns det väldigt bra att lyssna på musik lagligt och ändå ha ett så pass stort utbud tillgängligt. Tanken på att Joanna Newsom faktiskt får betalt för varje gång jag börjar att lyssna på någon av hennes låtar är tillfredsställande.

Utbudet är som sagt stort men knappast heltäckande. Det växer konstant och lär väl vara riktigt, riktigt bra om något år. Jag är lite besviken över att jag inte hittar mer än en handfull låtar av Animal Collective och att jag inte hittar något alls av till exempel Pete Molinari eller The Tallest Man on Earths fullängdare (första EP:n finns dock). Jag skulle önska mig ett samarbete med distributörerna på dotshop.se för endast ett fåtal av deras artister finns representerade på Spotify. Utbudet av smalare indie och electronica är överlag väldigt dåligt (det enda Built to Spill-albumet de har för tillfället är You in reverse) medan det förstås inkluderar allt av artister som Coldplay och The Killers. Det fungerar också utmärkt för backtracking gällande stora artister. Det finns till exempel mängder av skivor av Neil Young och David Bowie vilket kanske är speciellt användbart när man bara vill höra en specifik låt direkt för ja, om du har Under Pressure eller Tiny Dancer på huvudet så finns de garanterat på Spotify, i en ljudkvalité som Youtube aldrig kan mäta sig med.

Det finns också en radiofunktion inbyggd i Spotify men den verkar hittills vara rent genrebaserad (och grovt indelad) och stämmer inte särskilt bra. När jag spelade en tagg för musik äldre än 50-talet fick jag upp bland annat Biffo Clyro och andra band som inte alls hör hemma under den diffust definierade epoken. Utvecklarna är tveklöst medvetna om last.fm vilket förhoppningsvis kan leda till en mer användardesignad radiofunktion liksom audioscrobblern.

Det som har imponerat mig mest hittills med Spotify är dess utbud av till exempel gammal blues. Jag hittade till exempel mängder av inspelningar av Rev. Gary Davis (också känd som Reverend Gary Davis, Blind Gary Davis och Gary Davis) som annars är rätt svåra men framförallt väldigt dyra att få tag på. Demons & Angels-boxen kan man få betala runt 300 kronor för och den är inte heller helt lätt att hitta på Soulseek. Nackdelen är då förstås att man inte kan lägga in musiken på sin MP3-spelare eftersom den är streamad via Spotify men man kan så klart också köpa loss en MP3:a direkt via programmet men det kanske känns surt om man redan betalar 99 kronor i månaden.

Jag har aldrig varit känd för min starka moral men det känns oväntat skönt att lyssna på musik vid datorn och tänka att den är laglig, att jag antingen har betalat för den eller att den finansieras via reklam och att mina spelade låtar resulterar i att artister får betalt. Jag tror onekligen på konceptet Spotify och 99 kronor känns som ett rimligt pris. Tills dess att utbudet av musiken verkligen breddas har jag svårt att se att den helt kan ersätta den illegala nedladdningen men då främst den nedladdning som sker på grund av att skivorna är svåra att få tag på, begränsade upplagor, Japan-versioner och så vidare. För de flesta musikfildelarna, de som drar hem Coldplays senaste och kan leva med sig själva trots det, bör Spotify fungera alldeles utmärkt. Kanske får man dock se Spotify som ett komplement till den illegala fildelningen men samtidigt, om man faktiskt har betalat för att lyssna på Coldplays musik i programmet framstår man inte heller lika mycket som en kriminell om man laddar ned MP3:orna via torrent för att lägga in dem på sin MP3-spelare. Hur långt fram i tiden ligger Spotify för MP3-spelare?

1 kommentar:

Sakira sa...

Your article is incredibly useful.Everyday your diary inspire Pine Tree State heaps deal and helped to develop one thing new like I actually have developed a brand new app how to download spotify premium apk this is often great and pleasant.Thanks for the awe-inspiring posts , please keep updated frequently.