söndag 15 februari 2009

Rokia Traoré till Babel


Om jag skulle göra en topp fem över vilka länder musiken jag oftast lyssnar på kommer från skulle den förmodligen se ut så här.

1. USA
2. England
3. Sverige
4. Kanada
5. Mali

Jag har lyssnat väldigt mycket på namn som Boubacar Traoré, Ali Farka Touré, Vieux Farka Touré, Lobi Traoré, Tinariwen, Amadou & Mariam (även om jag alltid stänger av deras skivor när Manu Chao börjar göra sig hörd), Toumani Diabaté, Oumou Sangaré och ett par namn till. En av mina personliga favoriter har alltid varit diplomatdottern Rokia Traoré. Jag har framförallt omfamnat albumet Mouneïssa, släppt i Europa 1998, för den stillsamma akustiska ökenbluesens skull och förstås för rösten.

Även om jag inte tycker lika bra om hennes senare album blev jag väldigt glad över att se att hon kommer till Babel i Malmö (10/4) för en spelning. På Babels hemsida kategoriseras Traoré som afropop/jazz. Det är egentligen inte där jag vill att hon ska vara men hon är oavsett vilket en duktig musiker och sångare som säkert får de senaste albumens material att komma till sin rätt live. Och spelar hon en akustisk version av titelspåret från Mouneïssa kanske jag dör.

1 kommentar:

Meme sa...

Hänger lätt på!